LIVIU REBREANU ADAM SI EVA PDF

Adam si Eva [Liviu Rebreanu] on *FREE* shipping on qualifying offers. Aceasta carte face parte din colectia Bibliografie scolara a editurii Cartex. Adam si Eva [Liviu Rebreanu] on *FREE* shipping on qualifying offers. Nu sunt putine marturisirile lui Liviu Rebreanu despre propria-i opera, dar .

Author: Arashicage Grokora
Country: Samoa
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 18 May 2008
Pages: 449
PDF File Size: 2.50 Mb
ePub File Size: 13.67 Mb
ISBN: 304-4-54198-196-8
Downloads: 32144
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kigale

Goodreads helps you keep track of books you want to read.

Want to Read saving…. Want to Read Currently Reading Read.

Refresh and try rrebreanu. Open Preview See a Problem? Thanks for telling us about the problem. Return to Book Page. Paperbackpages. Published first published To see what your friends thought of this book, please sign up. Lists with This Book. Opera are la baza aspecte autobiografice: May 26, Andreea Obreja rated it really liked it Shelves: This review has been hidden because liviiu contains spoilers.

To view it, click here.

Unamonu nomarh in Abotu Ea: Sumer si Akkad Mesopotamia El: In lumina lor era moliciune si o vapaie ciudata. Wva cavaler roman Ea: Gaston Duhem doctor Ea: Toma Petre Novac Ea: Mai multa n-ar indura firea omului care, deseori, intr-o viata de multi ani, nu are norocul sa intalneasca nici clipa aceasta, nici macar sa se apropie de ea. De cateva zile inima lui o astepta si o cauta.

Si a gasit-o printre miile de oameni indiferenti. Indata ce lipseste explicatia, vine un cuvant sec s-o inlocuiasca. Eroare incepe din clipa cand vrem sa identificam cuvantul cu spiritul. Sufletul n-are nevoie de cuvinte pentru a intelege. Sufletul comunica direct cu lumea spirituala, cu lumea lumilor.

Si doar spiritul e esenta, spiritul etern, infinit, cuprinzator a toate. Insasi lumea materiala nu poate fi decat o fata a esentei divine. Vesnica materie e implicata de esenta ei.

De altfel, materia si toata lumea materiala exista numai in functie de perceptia omeneasca. Densitate, coloare, caldura, toate atributele materiei exista numai pentru om. In fond nu e nicio deosebire intre eterul sideral si corpurile ceresti: Modificarile aparente alcatuiesc si intretin atributele fara numar. Precum materia se transforma neincetat, dobandind, prin aceasta, o existenta efectiva, si spiritul are sa-si asigure echilibrul atributelor printr-o perpetua regenerare.

Licaririle spirituale trebuie sa se imbine permanent cu schimbarile din planul material. Regenerarea spiritului nu se poate savarsi decat prin identificarea cu materia. Transformarile materiei sunt astfel infatisari diverse ale spiritului animator, incepand cu cele mecanice si pana la cele biologice.

  AZ11 TUBE PDF

Deosebirea e numai de grade, incat gradul suprem ar fi omul in care spiritul se recunoaste pe sine insusi dincolo de scoarta materiala. Daca materia e aceeasi in atomii ei, spiritul cuprinde virtual toata dumnezeirea.

Intreg si parte sunt identice. Ca si atomii materiali, miliardele de miliarde de atomi spirituali se afla intr-o miscare eterna intre lumea materiala si cea spirituala. Viata unui atom e insasi viata universului. Unul e totul si totul e unul. Dar atomul material e echilibrul dintre doua energii. In atomul spiritual echilibrul il formeaza doua principii. Echilibrul principiilor e spiritualitatea.

Adam și Eva

Cand atomul se rupe in planul spiritual, echilibrul rebrreanu se frange, principiile se diferentiaza si se prabusesc in planul material. Timpul si spatiul devin realitati pentru partile intregului. Cele doua principii insa raman esenta spirituala si in transformarile pe care le indura ca animatori materiali.

Spiritul pur palpita in ele ca un ideal spre care ravnesc necontenit. Intoarcerea in planul spiritual totusi e imposibila pana ce nu vor redobandi, prin unire, echilibrul pierdut. Ravna lor spre idealul spiritual se concretizeaza astfel in penibila incercare de a se libiu si de a se reuni. In planul material, liviy doua principii reprezinta infinitele forme ale pozitivului si negativului, care, pe treptele mai de sus ale scarii vietii, se numesc masculin si feminin.

Cand principiul isi recunoaste originea, apare sufletul si omul! Iata acua un atom spiritual pierzandu-si echilibrul. Cele doua principii se diferentiaza indata in doua suflete, barbat si femeie, sortite de-acum vietii materiale. Urmeaza cai diferite spre aceeasi tinta. Trebuie sa treaca prin toate planurile existentei pamantesti, purtand pretutindeni dorul lor ada unire si permanenta nostalgie dupa lumea spirituala. In clipa cand sufletul gol se intrupeaza, incepe viata omului.

Pentru suflet e incercarea suprema. Incatusat complet in coaja materiala, trebuie sarecucereasca anevoie cunostinta de sine, sa urmeze supus legile vietii materiale.

Adam Si Eva (Romanian Edition): Liviu Rebreanu: : Books

Mereu treaza staruie doar trebuinta de-a gasi perechea lui de echilibru. Barbatul si femeia rebfeanu cauta in valmasagul imens al vietii omenesti. Un barbat din milioane de barbati doreste pe o singura femeie din milioane de femei. Unl singur si una singura! Cautarea reciproca, inconstienta si irezistibila, e insusi rostul vietii omului.

Pentru a inlesni cautarea aceasta se fac, se refac si se desfac toate legile si conventiile morale si sociale, tot ceea ce se numeste emfatic progresul omenirii. Instinctul iubirii e reminescenta originii divine. Prin iubire numai se poate uni sufletul barbatului cu sufletul femeii pentru a redeveni parte din lumea spirituala.

  EL GRAN ARCANO ELIPHAS LEVI PDF

Iubirea aceasta e rodul divin al sufletului omenesc. Dumnezeu sub chipul iubirii traieste in om. Iubire si Dumnezeu, constient sau inconstient, trebuie sa altcatuiasca suprema preocupare a sufletului omenesc. Fra de ele omul nici n-ar putea exista! O viata omeneasca nu ajunge insa pentru a prilejui intalnirea barbatului cu femeia. Spatiul si timpul sunt piedici pe care sufletul strans in obezile materiale numai treptat le poate invinge.

Apoi, chiar cand le-a invins, intervin obstacolele conventiilor sociale care de multe ori sunt mai puternice decat puterile oricarui om. Avantul sufletului se sfarma in clipa prabusirii trupesti.

Moartea materiala descatuseaza sufletul fara a- inlesni posibilitatea de unire cu sufletul pereche. Unirea lor numai in viata materiala poate fi mantuitoare.

Asa sufletul slobozit dupa intaia incarnare va pluti in alte planuri ale lumii ca o sarmana constiinta pura, asteptand prilejul unei noi intrupari omenesti.

Adam si Eva: Liviu Rebreanu: : Books

A doua viata pe pamant incepe, si moartea o curma iar, si sufletul tot nu si-a dobandit perechea adevarata. Apoi urmeaza a treia viata, secerata de a treia moarte. Apoi alta si iar alta. Poate ca in timpul unei reincarnari celalalt suflet a ramas in vreo sfera indepartata; atunci omul simte cumplit zadarnicia vietii pamantesti si a tuturor zbuciumarilor sale, incercand sa se aproapie de Dumnezeu prin singuratate si meditatie.

Cate vieti terestre alcatuiesc o viata adevarata? De ce tocmai sapte? O, Doamne, Doamne, de ce sapte? Dar pentru ca sapte e numarul sfant!

A fost sfant totdeauna, in toate sufletele! Fiecare moarte materiala pecetluieste regretul zadarniciei. In ochii muribundului, in lumina ultimei clipe, tremura durerea neputincioasa a sufletului. A trait in zadar. A saptea viata aduce de-abia fericirea unirii cu celalalt suflet. De aceea a saptea moarte cuprinde revelatia. Fiindca moartea a saptea inseamna sfarsitul existentei materiale si inceputul intoarcerii in lumea spirituala, sufletul retraieste intr-o strafulgerare toate vietile anterioare pentru a se putea bucura mai deplin de stralucirea vietii noi, eterne, ce-l asteapta.

De-acumanu va mai rataci in sferele lumii materiale, ci, transformat in principiu pur, echilibrat iarasi in atom spirtiuat cu celalalt suflet, redevenit de asemenea principiu, isi va relua existenta divina in planul spiritual. Si iata cercul inchis!