APIJAN GRADJANSKI RATOVI PDF

Download Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi. Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi. Click the start the download. DOWNLOAD PDF. Report this file. Description. su Apijan i Flor okarakterisali ustanak kao građanski rat u kome su robovi imali za S obzirom na veliko učešće Rima u osvajačkim ratovima u toku 1. i 2. veka pre . Dva najrazumljivija istoričara ovog ustanka, Apijan i Plutarh, daju detaljne . Saveznički rat, također poznat kaoItalijanski rat, Rat Saveznika ili Marsijski Marucini, Picentini, Frentini i Hirpini (Apijan pominje i Pompejane, Venusine, Apulce i Lukane). U to vreme u Rimu je buknuo građanski rat između Marija i Sule.

Author: Meztirg Fenrigis
Country: Croatia
Language: English (Spanish)
Genre: Education
Published (Last): 16 March 2017
Pages: 236
PDF File Size: 5.52 Mb
ePub File Size: 5.24 Mb
ISBN: 182-6-79849-307-2
Downloads: 96936
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Yogrel

Kao narodni tribun za Senat nije prihvatio apijjan, ukinuo ga je oslobodio konzula Marcija Filipa, a Druzd je ubijen od strane zaverenika. Od II veka n. Za jednu takvu razmenu u gradu Auskulu saznao je i rimski prokonzul Servilije. Ustanak se rasplamsavao u oblasti srednje Italije, na prostoru Samnija i Picenijuma.

  FORMULARIO 104A PDF

[PDF] Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi – Free Download PDF

Uz Rimljane verni su ostali: Latini, Umbri i Etrurci. Peregrini su ti koji su se pobunili. Pompedije je predvodio vojsku na severoistoku dok je drugi konzul bio na jugu. Ustanak je zahvatio i prostor Apulije i Lukanije. Jedina latinska kolonija koja se pobunila protiv Rima je bila Venusija na putu Via Apija.

U ovom sukobu Rimljani su izgubili konzula Lupusa, ali je Gaj Marije koji je ranije izabran za grarjanski zajedno sa Pompejem Strabonom i Sulom, uspeo izvojevati pobedu nad Marsima i preuzeti vojsku na severu. Rimski konzuli za ovu godinu su bili Porcije Katon i Pompej Strabon. Katon je poginuo kod Fucinskog jezera na teritoriji Marsa na osnovu fragmenata iz Sisenine istorije i vojsku je preuzeo Pompej.

On je na severnom frontu uspeo da pobedi Marse, Marucine i Vestine.

Saveznički rat (91 – pne.) – Wikipedia

Iste godine je donet zakon Lex Plautia Papiria. Narodni tribuni su bili Papirije Karbon i Plaucije Silvan. Ovo je doprinelo ujedinjenju i homogenizaciji Italije.

  M100 S23 CLSI PDF

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije. Lex de colonis — osnivanje novih naseobina u Italiji i na Siciliji. Dobavljeno iz ” https: Imenski prostori Stranica Razgovor.

Spartakov ustanak

Drugi projekti Wikimedia Commons. Ova stranica je zadnji put izmijenjena Dio rimskog ujedinjenja Italije. Datum 91 — Status quo ante bellum.